uur
Bougies

Bougies

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 

De “taal” van een bougie.

De bougie die voor de vonk zorgt om benzine met de aanwezige lucht in de motor te laten ontbranden heeft heel wat te verduren. Na een standtijd van 10.000 km bij een gemiddelde snelheid van 50 km/uur en een gemiddeld motortoerental van 3.000 toeren per minuut zal elke bougie bij een 4 takt motor 18 miljoen !! vonken hebben geleverd. Dat een bougie aan slijtage onderhevig is niet meer dan logisch.

Een bougie die zoveel heeft meegemaakt zal ook heel wat kunnen “vertellen” over de toestand van de motor en de afstelling daarvan. Als de bougie uit de motor is geschroefd bekijk de bougie dan eens aandachtig. Aan de kleur en vervorming van de bougie is veel af te leiden. 

  • Een droge bougie met een bruine of licht grijze kleur geeft aan dat er een optimale verbranding is en de motor goed is afgesteld.
  • Een droge en zwarte koolaanslag wordt veroorzaakt door te rijk afgestelde motor of de warmtegraad van de bougie is te koud.
  • Een wit gekleurde bougie laat zien dat de verbrandingstemperatuur in de motor te hoog is. Als de witte laag erg dik is kan er een overmaat aan toevoegingen in de benzine gedaan zijn.
  • Een natte en zwarte aanslag is meestal het resultaat van het niet kunnen vonken van de bougie.
  • Een vettige en zwarte aanslag zijn motorolieresten door overdadig olieverbruik.
  • Als de elektroden afstand van de bougie veel te groot is geworden door vonkslijtage, dan is deze totaal versleten en heeft veel langer dan de voorgeschreven periode in de motor zijn werk moeten doen.
  • Wanneer het porselein van de bougie is gescheurd heeft de motor meestal last van pingelen.
  • Als de elektroden vervormd is en er uit ziet als gesmolten metaal wijst dat op een te vroege ontsteking. Dat kan de vaste afstelling bij een laag toerental zijn of de vervroegingskarakteristiek van de ontsteking wijkt erg af van de voorschriften.

Na vaststelling van de bougie kleuren is vrij goed vast te stellen wat de conditie van de motor is, hoe het met de algehele motorafstelling is gesteld en op welke manier correcties mogelijk zijn.

De visuele check van de bougie kan aangevuld worden met een totaal controle op de afstelling en conditie van de motor.

Met dank aan:

garage classic service