uur
100 Watt lampen in standaard verlichting units

100 Watt lampen in standaard verlichting units

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 

Hoe bouw ik deze in?

In mijn Alfa Romeo Giulia heb ik de standaard halogeen (H4) verlichting vervangen door 100 Watt exemplaren, hierdoor is het eigenlijk bijna overbodig om nog extra verstralers te monteren. Dit klinkt en is logisch, maar niet iedereen beseft dat dit niet altijd zomaar kan.

Mijn Giulia had oorspronkelijk al geen halogeen units, maar die had ik wel al gemonteerd. Hier passen dus gewoon de 100 Watt (85 Watt) lampjes in, maar dan zijn we er nog niet. Nu de bedrading aanpassen, en de schakeling. De kwetsbare en dure stuurschakeling van de verlichting is niet (lang) bruikbaar voor deze grotere stromen. De oplossing is simpel, koop twee relais, een zekeringhouder voor minimaal twee zekeringen, nieuwe bekabeling, en fitting schoentjes voor de halogeenlampjes (de oude zijn niet meer te gebruiken).

Monteer onder de motorkap links de relais met zekeringen, knip de orspronkelijke bekabeling daar door en laat deze bekabeling het relais aansturen. Nu nog een dikke plus van de accu naar de relais, de accu zit (origineel) vlakbij, en de nieuwe dikkere kabels doortrekken naar de lampunits (met de nieuwe fittings). Vergeet niet om ook de massa draden naar de lampen te vervangen door de nieuwe dikkere kabels, en je zal versteld staan van het resultaat.