uur

Verslag 18e ABC Rally

 

Weer een prachtige ABC-rally

Wat was het een mooie editie van de ABC rally afgelopen vrijdag en zaterdag. Niet alleen het weer was fantastisch, ook het rallygebied en de algehele organisatie was perfect. Jammer dat zo veel andere equipes het dit jaar hebben laten afweten, we vragen ons af waarom? Maar om ook al diegenen een indruk te geven van het geslaagde evenement, doe ik hier een kort verslag.
Voor ons begon het allemaal al op de donderdagavond. Omdat het voor ons een flink eind rijden is (230 km), hadden we eerder besloten om de ABC-rally nu eens te combineren met een bezoek aan de nieuwe dierentuin in Emmen. Dan is de lange rit nog meer de moeite waard (Ideetje? Aanrader!). Wij bleken niet de enigen te zijn die dit hadden bedacht. Vrijdag overdag hoorde ik ineens ergens tussen de giraffen en neushorens mijn naam roepen. Jaap en Joke Beck lieten zich tussen de wilde beesten rondrijden.

Terwijl ’s avonds de eerste Sport en Toerklassers in het hotel arriveerden, begon voor ons de avondetappe. Het construeren, vinden en rijden van een route in het donker vergt altijd extra concentratie. Niet eenieders favoriete uitdaging, maar voor de diehards onder ons…. Die mogen niet klagen. pijl12
Het was een mooie uitdagende etappe en één situatie wil ik jullie niet onthouden: het tunneltje. Het betrof onderstaande situatie waarbij je aan kwam rijden vanuit het westen op de witte weg onder ’10.4’. Op weg naar pijl 12 had ik ingetekend ‘einde weg rechts’ om bij pijl 12 weer rechts te gaan de pijl op. Na de witte weg rechts hing er een stempel, en aangezien het niet meer ver was naar de TC vond ik dat niet vreemd. Dit zou wel eens de afsluitstempel kunnen zijn… FOUT!!! Als je immers goed kijkt op dit kaartfragment, zie je dat de pijl precies aansluit op een brug/tunnel. Je kon dus niet direct pijl 12 oprijden als je evenals ons rechts was gegaan na de witte weg. Je zou dan immers met je auto naar beneden storten en ongetwijfeld niet meer verder kunnen rijden. Nee…. De goede route was einde witte weg links, onder de brug door naar de andere zijde van de rode weg om dan vervolgens via het tunneltje pijl 12 op te rijden. Toen wij bij pijl 12 aankwamen en de tunnel zagen, wist ik dat we zojuist een foutstempel hadden gezet. Dat was tegelijkertijd balen en genieten. Balen omdat ik beter had moeten opletten, en genieten omdat we met 2 benen in een sublieme val van de uitzetter waren getrapt. Ik heb Arjan direct gecomplimenteerd met deze mooie val. 


Na een biertje in de inmiddels druk bezette en gezellige bar van het hotel, bleken we 3e te staan door deze ene fout, 2 minuten tijdstraf en een paar seconden op de regularity en het testje op het testcentrum van het DIBO opleidingscentrum. Onze grootste concurrenten (voor het NK) Van Leuveren en Kwant stonden direct al eerste.
Zaterdag was een stralende dag. We gingen direct richting Duitsland en hebben daar het grootste deel van de rally verreden. Prachtige landweggetjes, weinig wandelaars en al helemaal geen fietsers… een perfect rallygebied. En ook daarvoor is het echt de moeite waard om een rally te starten vanuit Emmen.

jurgen2

De routes waren mooi, de uitdagingen uitdagend, maar goed te doen, en de tijd stond behoorlijk ruim. Daar komt ook bij dat Arjan amper werkt met herstelopdrachten en foutletters (misschien moeten Arjan en ik wat aan elkaar doorgeven… ik wat minder en Arjan dan wat meer…). Dat heeft als voordeel dat je lekker door kunt rijden, maar kent ook nadelen. Zo twijfelden wij wel eens bij een situatie of de controle goed zou zijn, maar omdat er op de alternatieve route geen controle stond, kon het eigenlijk niet anders dan dat we de bediscussieerde controle toch maar moesten noteren.
Een ander voordeel van herstelopdrachten is dat je de equipes die de goede route rijden weer snel de situatie kunt laten verlaten, zonder dat de equipes die verkeerd rijden op andere ideeën worden gebracht en alsnog de juiste controles gaan ophalen. Eén equipe heeft hierdoor zeker 2 fouten minder gemaakt doordat ze ons vanuit een andere richting zagen komen.
Ook waren de koffiestop , de lunch en het dinerbuffet weer fantastisch geregeld en van goede kwaliteit. Hiervoor was ook voldoende tijd ingebouwd zodat eenieder kon genieten van een uitstekend verzorgde en lekkere lunch met voor ieders wat wils (behalve dan voor diegenen die voor de rallykroket naar Duitsland waren gekomen).

volvo

De rekenkamer was op tijd klaar met de definitieve uitslag zodat nog tijdens het diner de prijzen konden worden verdeeld: alle nummers 1 t/3, de beste equipe met een Britse auto, een loterij met kortingsbonnen voor 25 t/m 75% op het inschrijfgeld voor een volgende deelname en aparte prijzen voor de equipes met de minste strafseconden op alle testjes en regularities. Deze laatste Time Trial prijs is in het leven geroepen ter vervanging van de Best Mixed Equipe. En terecht vinden wij. Dit is een prijs waar vooral de rijders invloed op hebben en dus een extra uitdaging voor hen.

Op de zaterdag hadden we uiteindelijk geen enkele controle gemist, maar dat gold ook voor de equipe Van Leuveren/Kwant…. Hen feliciteer ik dan ook met een verdiende en mooie overwinning.
Wij bedanken, mede namens alle deelnemers, de gehele organisatie van de ABC rally voor de geweldige rally. Wij zijn er volgend jaar weer bij en wij hopen dan op een groter deelnemersveld, want dat verdiend een rally als deze.


Jürgen Donders en Jacqueline Zuiderwijk

boekel

foto's: Niko Bloemendal 

 

 


Image