uur

Wij reden ook de Horneland Rally

 

Bas en Monique Aalberts uit Lichtenvoorde, bij heel veel equipes bekend voor de service bij veel rally's, zoals de Tulpenrallye, de Classic 500 Challenge, meerdere AMAC ritten en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Beiden hebben geen 'echte' rallyervaring maar hebben dit jaar toch voor derde keer meegereden met de Horneland Rally in de Tourklasse omdat ze het systeem zo leuk vinden. Geen geneuzel maar lekker blazen en dat is Bas wel toevertrouwd. Toch hebben we Bas en Monique over kunnen halen een verslag te schrijven. Lees hieronder hun relaas. 

Wij reden ook dit jaar voor de 3e keer de Horneland rally. Niet zoals meestal achter de karavaan aan als servicewagen maar in de karavaan als deelnemer. Deelname aan de Horneland rally is voor ons ontstaan vanuit een grap met de serviceploeg van de Tulpenrallye en sinds vorig jaar zijn er ook andere deelnemers bij dit groepje aangesloten. Het systeem van punten vrije route spreekt ons erg aan en mocht je een fout controle opschrijven dan word je hiervoor niet gestraft. Wel opletten dat je op tijd bij de tijdscontrole bent dus het is lekker doorrijden.

Dit jaar zijn we gestart met 4 auto’s vanuit Sint Truiden (België) en we kregen evenals andere jaren een route voorgeschoteld door België en Frankrijk om uiteindelijk de finish te halen in Weert. Dit niet in 24 uur maar in een kleine 22 uur. Onze eerste pauze na sectie 1 was bij van der Valk in Mons en daar was geen van allen blij! Het plezier welke wij voorgaande edities hadden was ver te zoeken. Allemaal liepen wij tegen de enorme tijdsdruk van het tijdschema aan en dit zorgde ervoor dat niemand van ons in een lekker ritme kon komen en inhalen na een gemiste TC om de volgende op tijd aan te doen was voor ons niet mogelijk!

bas tc

Allemaal vol goede moed gestart aan sectie 2 en daarin haakte één van onze groep als eerste af. Zij hadden wat problemen met hun auto, weinig voorbereiding gehad, slaap te kort maar de voornaamste reden om te stoppen was dat zij te weinig lol beleefden om door te gaan. Daarentegen beleefden wij nog wel ff wat in sectie 2 toen we tegen een opstakel aanreden van een 2-tal containers midden op de weg met een 2-tal protestvoerders erbij. Wellicht waren er al een aantal equipes de revue gepasseerd en moest één van hen haar woede op ons africhten. Deze twee containers stonden als een slalom op de weg opgesteld en waren goed te passeren. In een rustig tempo reden wij de eerste container voorbij waarop wij één van de protestvoerders in één keer gang zagen maken om haar voet aan te halen om deze vervolgens te parkeren tegen het achterscherm van ons Kadettje. Echter deed zij zichzelf pijn aangezien ze strompelend terug liep, ons Kadettje gaf geen krimp daarin tegen.

tc30

Sectie 3 gingen er dus van ons groepje nog 3 van de 4 van start. Bij de start van deze sectie werden er door de organisatie een aantal tijdscontroles uitgehaald zodat de tijdsdruk wat werd verlaagd. Deze punten moest je uiteraard wel aandoen maar je ontving daar een stempel ipv een tijdregistratie. Door het vervallen van deze tijdscontroles kreeg je wel meer de kans om tussen de tijdscontroles wat tijd goed te maken. Wellicht had de organisatie zelf ook in de gaten dat het tijdschema te “strak” was. Helaas heeft geen van de resterende 3 equipes het einde van sectie 3 gehaald. Wellicht lag het aan het getal “3”!
In de 15 minuten rustpauze van sectie 3 belde 3 minuten voor onze start afvaller 2. Zij gingen richting huis aangezien het niet liep en ze hadden opnieuw veel tijd verloren waardoor het geen zin meer had om verder te gaan. De tijdsdruk en stress in de auto werd echt te veel!
Niet lang na onze start (zo uurtje of 5 in de ochtend) en op weg naar het eindpunt van sectie 3 ontvingen wij bericht dat afvaller 3 met pech stond en de serviceploeg was onderweg. Zoals het reglement al weergeeft zal de serviceploeg hen slechts helpen om de auto naar een volgend dorp/stad of eerstvolgend service/tankstation te brengen. Als wij dus door zouden rijden zouden wij hen achter laten en zij zouden nog lang niet thuis zijn en wat is er nu eigenlijk leuk aan om de finish te halen in je 1-tje als je met zijn vieren bent gestart! Wij besloten dan ook om terug te keren en dit resulteerde dus ook in een 4de afvaller aangezien wij meer als een half uur terug moesten. Uiteindelijk bleek de accu leeg te zijn dus na een half uur aan het stroominfuus van ons Kadettje te hebben gelegen konden we gezamenlijk richting Nederland rijden. Bij van der Valk in Urmond hebben we als afsluiter nog even samen een spiegeleitje gegeten om vervolgens richting huis te gaan. De eindstreep in Weert mochten wij dus niet bereiken.

Jammer van onze 3e deelname Horneland rally aangezien wij niet het plezier hebben beleefd zoals de voorgaande jaren! Bij thuiskomst bleek ook dat 37 equipes van de 78 equipes de eindstreep niet hebben gehaald. Zoals de Horneland rally zelf al schrijft slechts 55% heeft de wedstrijd uitgereden. Horneland rally, niet voor watjes maar deze editie was voor ons wel te heftig!

Startnummer 36
Bas & Monique Aalberts

Bas Auto Service

 

 


Image