uur

Wij reden de 55e ROZ Classic


Op vrijdagmiddag richting Heerhugowaard vertrokken. De ijskoude oostenwind joeg met geweld over het cabrio dak van onze MG C.

Overnachting bij design hotel Jules en met recht een design hotel. Alle kamers met individuele namen waren heel kleurrijk en soms wat overdadig ingericht. Sommige deelnemers hadden al foto’s gemaakt van het interieur van hun kamer en lieten vol trots hun kleurrijke en soms wat bijzondere kamers zien.
In de brasserie was het heerlijk warm, gezellig met prima eten. Alom werd de vraag gesteld wat voor weer het op zaterdag en zondag zou worden; ijs, sneeuw, ijzel; niemand kon het voorspellen, maar de organisatie had al wel de plannen klaar liggen om bij extreme weersomstandigheden tijdschema’s op te rekken. Gelukkig was dit niet nodig en konden we 2 dagen genieten van uitstekend en zonnig weer.

han

Om 8:25 uur van start en na een paar kilometers op een industrieterrein al de eerste strafpunten aan de broek! Dan door het mooie weidse Noord-Hollandse landschap en over de afsluitdijk naar de koffiestop in Zurich. De route door Friesland was prachtig en werd geheel gereden op uitvergrote ANWB kaarten. Ook een traject via Y palen, waarbij soms de Y zomaar was gewijzigd in een verticaal streepje; gemeen hoor! De lunch bij Strandheem was prima, maar de run op de rallykroketten was zo heftig, dat de kok dit niet altijd bij kon houden.

Na de lunch door over mooie rustige wegjes in Drenthe naar de koffiestop nabij Dwingeloo. Dan het laatste traject met veel wisselende systemen. De vermoeidheid gaat een rol spelen en het wordt langzaam donker. Als je dan op een oude kaart uit twee eeuwen terug in het donker nog een paar punten moet zien te vinden wordt het voor sommige equipes te veel; zoeken, verdwalen, of toch maar rechtstreeks naar de finish rijden in Hengelo. Wij kwamen na wat zoeken in het donker hier prima doorheen en arriveerden met 40 minuten tijdsoverschrijding om 20:00 uur aan bij de dagfinish.
We hadden dus bijna de 12 uur volgemaakt.

driessen

Het buffetdiner bij Hotel van der Valk was zoals gebruikelijk uitstekend. Na afloop kreeg iedereen nog een prachtig jubileum boek van de ROZ mee over de periode 2003 t/m 2018. Dank aan de organisatie hiervoor.
Maar het navigeren was die dag nog niet afgelopen. Ik heb sommige navigatoren op de gangen van het hotel ernstig zien zoeken naar hun hotelkamer, maar daar staat Van der Valk Hengelo inmiddels wel om bekend.
Na een prima nachtrust en een dito ontbijt weer van start voor de zondag etappe. Prima rijweer en door het mooie Twenthe richting Gelderland met een koffiestop in Eerbeek. Rond Lieren ontstond een waar zoekplaatje. Naar pijl 7 de een na kortste route rijden; uit alle hoeken en gaten zag je auto’s komen!

In de laatste getimede special met systeem grensbenadering en kortste route naar een paar pijlen was het goed bij de les blijven om dit foutloos af te leggen.
Als laatste deel nog even een blinde pijl midden door de “Nijkerker Wadden” naar de finish in Nijkerk. Bij de finish kreeg iedereen een drankje aangeboden en volgde een prima lunch. Overall winnaars in de Masterklasse werden Jacqueline Zuiderwijk en
Jürgen Donders (een prestatie van formaat).

De ROZ kende een grote hoeveelheid systemen; pijlen kortste route, één na kortste route, zo weinig mogelijk rood rijden, barricades op pijlen, ingetekende lijn, grensbenadering (soms met pijlen gecombineerd), pacenotes, wegen in één richting rijden, dan weer in beide richtingen rijden. Kortom bij ieder systeem moest je wel even het reglement raadplegen over het te volgen systeem.

mgb1

De uitzetters hebben volgens mij maandenlang op kaarten zitten te turen om zoveel mogelijk vallen in te bouwen, wat resulteerde in soms ingenieuze constructies.

Dan de moeilijkheidsgraad. Zelf heb ik een jarenlange ervaring in het uitzetten van rally’s en ritten en het blijft altijd moeilijk om voor alle klassen de juiste moeilijkheidsgraad te bepalen. Na afloop van ieder evenement beoordeel ik hoeveel controles er gemist worden met equipes op plaats 10. Dan krijg je toch wel een helder beeld over de moeilijkheidsgraad. Daarbij komt nog of je een rally uitzet voor de top 3 (want die zien gewoon bijna alles) of voor de gemiddeld ervaren rijder/navigator.
Als ik de gemiste controles bekijk van deze ROZ voor equipes op plaats 10 dan geeft dat het volgende beeld aan gemiste of foute controles.
Masterklasse 17, Sportklasse 19 en Toerklasse 26. Hieruit mag je concluderen dat deze ROZ best heel pittig was.

Wij hebben 2 dagen genoten van de prachtige routes (helaas niet alle grappen en grollen van de uitzetters doorzien) en de gezellige sfeer. De organisatie was uitstekend.
Dank aan de organisatie, officials en alle vrijwilligers die de 55e ROZ Classic weer mogelijk hebben gemaakt.

Martin Roosenboom

Hier nog eens de volledige uitslag.

 

 

 


Image