Verslag Tour de Gazet 2014

Verslag Tour de Gazet 2014

Wat maakt dat we rally-rijden zo leuk vinden?

Welnu, het begint natuurlijk bij de inschrijving….. Zullen we deze rally gaan doen? De datum in de agenda zetten is de start van de voorpret. 

Zorgen dat alles in orde is, zowel met de auto als met de spullen voor de navigator. Minimaal controleren we de bandenspanning en het oliepeil en zorgen we ervoor dat de tank goed ‘opgetopt’ is, en we willen er ook zeker van zijn dat de tripmaster gekalibreerd is, het kompas werkt, het vergrootglas en de schaallineaaltjes binnen handbereik zijn en dat de clipboards mee zijn.

start

De start

Wat iedere keer weer verbazend is, is dat iedereen zo op tijd is. Als wij (Irene Blauwkuip en ik)echt een ruime marge nemen en denken heel vroeg te zijn dan blijkt als we aankomen het hele parkeerterrein al vol te staan!! Iedereen heeft er blijkbaar zin in!!
En op dat parkeerterrein is het dan ook altijd een gezellig gedoe. Je ziet oude bekenden; er lopen al deelnemers met tasjes rond en anderen zijn druk in de weer met tyraps om de rallyschilden zo netjes mogelijk op de auto’s te bevestigen. En wat ook altijd opvalt is de kleding….. Op de een of andere manier willen we erbij horen en doen daarom iets herkenbaars aan. Zo zagen we dit keer natuurlijk Tulpenrallye-truien, maar ook Wintertrial- en Ijsselland-jasjes en polo’s van allerlei evenementen. En volgend jaar komen daar dan ook de paarse polo’s van de Tour de Gazet bij!!! En dan ga je beginnen. Altijd een rijtje navigatoren voor je bij de starttafel…… Op jouw tijd zo snel mogelijk naar de auto en ja, dan moet het gebeuren… Intekenen en gaan……

crew

No guts no glory.

Wij deden mee in de sportklasse, maar hadden al wel gezien dat het deelnemersveld bijzonder sterk was! Veel bekende namen, veel potentiele winnaars. En al ben je nog zo goed voorbereid, dat betekent niet dat je alles meteen ‘snapt’ of ‘ziet’.
Met bol-pijl naar het traject punten/pijlen kortste route was een lekkere opwarmer. Daar bleek al snel dat wat je dacht dat de goede route moest zijn, absoluut niet waar was. Dat er op zo’n klein stukje kaart zoveel mogelijkheden zijn is iedere keer weer een verrassing! De listigheden van de uitzetters waren behoorlijk heftig!! Ingetekende lijn met barricades vroeg natuurlijk om creatief kaartlezen, maar ongenummerde lijnstukken kortste route dreef menigeen tot wanhoop!!

Chaos

Ondanks goed meten kwamen er op de diverse kruispunten van alle kanten auto’s aangereden, die vervolgens ook allemaal weer in een andere richting doorgingen….. Waren zij slimmer, hadden zij al een rondje extra gedaan?? Het zorgde voor heel grappige taferelen, maar ook wel voor onrust. Wat was nou de juiste route?
En waar voor de ‘top tienrijders’ het tijdschema prima was,moesten wij erg ons best doen om zo dicht mogelijk in de buurt van onze tijd bij de TC’s te komen. Na de lunch bleven de kaart-leessystemen hetzelfde, waarbij ongenummerde lijnstukken kortste route soms wel erg ‘priegelen’ was. Wat is het achteraf dan logisch en gemakkelijk als je ziet hoe het had gemoeten….Steeds denk je dat je er niet meer in zult trappen, maar de uitzetters weten iedere keer weer iets te bedenken waardoor je op het verkeerde been gezet wordt. De regularity in bol/pijl zonder afstanden bleek een makkelijke, pfff dat gaf de burger moed. Ook de blinde lijn was goed te volgen en wat een prima gevoel gaf het om redelijk op tijd weer bij Auberge ’t Asje te finishen!!

enroute

Borrel en stamppot

En dan sta je gezellig met elkaar na te praten, vertel je de ander wat je denkt ervan gebakken te hebben en hoor je hoe weer anderen een situatie opgelost hebben.Voor de opgehangen lijsten met uitslagen en de kaarten waarop de juiste route is ingetekend is het altijd dringen! Eén ding is zeker: iedereen heeft een leuke dag gehad, heeft zich enorm moeten focussen op de weg of op de kaart en heeft absoluut geen tijd gehad om zich met de dagelijkse beslommeringen bezig te houden. Hoe mooi is dat!! Compliment aan de uitzetters, het was een prachtige route (zei Irene..), het was lastig en listig, goed georganiseerd, leuke locaties en dat alles in een sportieve, competitieve sfeer.

Volgend jaar weer!!!! En als we dan een beetje kunnen opklimmen in het klassement, net als na de eerste keer, dan zijn we helemaal tevreden!!

Marielle Vehmeyer

alfa