Verslag Moustache Classic 2014

Verslag Moustache Classic 2014

Op zaterdag morgen rond 8 uur vertrok ik (Ad van der Werf) naar Weert om samen met Huub Mertens de Moustache Classic te gaan rijden. De navigator waar Huub normaal mee rijdt had een dubbele afspraak gemaakt en mij was gevraagd om voor hem in te vallen.

Om 8:45 vertrokken we richting Bocholt (België) Na een kwartier rijden kwam Bocholt in zicht en zagen we de rijen auto’s al staan die meededen. Er waren ruim 170 auto’s ingeschreven, aantallen die je normaal in Nederlandse dag-ritten niet ziet. Er mochten ook niet-klassiekers meedoen maar het overgrote deel waren het toch oldtimers die aan de start kwamen.

Er kon gekozen worden om deel te nemen aan de Classic (122deelnemers) of de Rondrit (52 deelnemers). De Rondrit is voor deelnemers die meer van toeren houden. Bij de inschrijving kon gekozen worden om rit te rijden voor 50 euro (zonder eten en drinken) of voor een verzorgde rit met een of meerdere versnaperingen / maaltijden, de keuze was dus aan de deelnemers. De maximale prijs was 105 euro voor de hele dag voor twee personen. Er kwam nog wel een toeslag bij van 15 euro per persoon als je geen lid bent van de VAS (de Belgische bond).

tc

Bij de start van het evenement was er een omroeper die over elke equipe wel iets wist en dit op een gemoedelijke manier aan het publiek wist te vertellen. Zo had je even het gevoel dat je echt belangrijk was. De rit zelf was verdeel over 4 trajecten. Voor elk traject kreeg je een apart routeboek.
Traject 1 bracht ons naar het nieuwe wedstrijd gebied voor de Belgen namelijk Nederland. Met ASV de Hornerijders (bekend van o.a. de Hornenacht) was er overeen gekomen met Moustache dat de het gebied van de Hornerijders mochten gebruiken en dat de Hornerijders in het gebied van Moustache mogen komen tijdens de Hornenacht zodat beide partijen een rit kunnen uitzetten met een internationale uitstraling.
Er zaten vijf TC ’s in met drie stukken bol-pijl waaronder een regularity en zes verschillende opdrachten op de kaart, de totale afstand was ongeveer 125 km. We kwamen hier redelijk goed doorheen en met een fout stonden in de tussenstand een 6e plaats.
Traject 2 werd een ramp. Dit traject was 32 km lange verdeelt over twee stukken bol-pijl en een deel op kaart. Vijf fouten gemaakt met als gevolg 39e in traject 2 dus we zakken flink in de tussenstand.

opel

De korte tussenstop tussen traject twee en drie was bij een BMW garage waar we diverse mooie oude en nieuwe BMW’s konden bekijken en op koffie met gebak werden getrakteerd.

Traject 3 bestond uit drie stukken bol-pijl en drie opdrachten op kaart over een afstand van 60 km. Het grootste deel van de route was kaart dus dit ging ons weer beter af. Het was inmiddels al donker geworden. Door een meetfout misten we een stukje van de ingetekende lijn. Het resultaat van het 3e traject was een 7e plaats. Hiermee waren we heel tevreden omdat we het hele traject in het donker gereden hebben en de eerste deelnemers hebben dit hele traject nog met daglicht konden rijden.
Traject 4 was eigenlijk het moeilijkste traject met de moeilijkste vallen en dit nog in het donker. Dit was weer een traject met twee kaartfragmenten, drie bol-pijl stukken en een regularity.
We maken hier vier fouten, het blijft wennen die opdrachten met bol-pijl. Na de finish zien we dat we in de totaal 11e zijn geworden en beste Nederlandse equipe ( ik ga er nu even van uit dat Bart den Hartog uit België komt want hij woont daar immers).
De regularity’ s werden allemaal verreden tijdens stukken waarin men bol-pijl opdrachten moest uitvoeren. Tijdens een regularity werden ook nog de nodige vallen gebruikt zoals b.v. een niet doorlopende nummering. Ook werd er soms gebruik gemaakt van gestileerde bol-pijl. Dit was (ten minste voor ons) zeker niet makkelijk maar het wordt er wel interessanter door. Er horen nu eenmaal wat trucjes van de uitzetters in een rit.

Omstreeks 22u30 werd de einduitslag bekend gemaakt. Met vier etappes en bijna 280 km had de rekenkamer weer een drukke dag. Dankzij hun telwerk kwamen we te weten dat Jos Jamar en Olivier Vanherk de jubileumeditie wonnen.

Al met al een hele leuke uitdagende rally (zeker voor iemand die niet gewend is om bol-pijl te rijden) met een perfecte organisatie voor een zeer schappelijke prijs. We hadden dit jaar ook al een andere geweldige rit gereden België (Belgian Westhoek Classic) en daarom heb ik maar besloten om lid te worden bij Moustache. Ik ben van plan om toch weer een paar Belgische ritten te rijden en de licentie is ook geldig bij evenementen waarvoor een KNAF-licentie is vereist dus voor ritten als Wintertrial – Tulpenrallye en Hornelandrally. Dit is toch weer mooi meegenomen.

Organisatie bedankt voor de leuke rally

Ad van der Werf

winnaars

met dank aan Dick Groen voor de foto's | www.autopics.nl