Verslag 14e ABC-Rally

Verslag 14e ABC-Rally

Aan de vooravond van de 14e ABC-Rally maakte ik me nog wel een beetje ongerust over de kansen op dichte mist in de vroege ochtenduren, maar gelukkig: niets van dat al.

De 4e oktober was een prachtige nazomerdag. Eigenlijk veel te mooi. Ik heb in 1998 (1e ABC-Rally) niet voor niets een weekend in oktober gekozen. De kans op een barre tocht met slecht weer is dan redelijk groot, maar het lijkt wel of klimaatveranderingen mijn planning van destijds tegenwerken….

Joep had voor de deelnemers weer een flink lange route uitgezet, ongebruikelijk lang in vergelijking met andere ééndaagse ritten. Maar je krijgt wel waar voor je geld. Om overlast bij bewoners te beperken had Joep voor 2 gescheiden routes gezorgd en het deelnemersveld gesplitst. De Toerklasse reed in de ochtend eerst het rondje Drenthe-Groningen, en de gemengde Sport-Expertklasse reed ’s ochtends eerst het rondje Duitsland. En dan ’s middags het omgekeerde verhaal. Daarnaast had Joep, heel handig, de Expert deelnemers verspreid tussen de Sportklassers. Ik heb dan ook de hele dag geen conculega gezien.

tr4

De gebruikte kaartleessystemen weken op sommige punten wel wat af van wat gebruikelijk is, maar dat zijn we van Joep wel gewend. Wel erg opletten waar de meeste gekleurde wegen gereden kunnen worden. In Duitsland is het opvallend fijn rijden, je komt er bijna niemand tegen, de meeste wegen liggen er verlaten bij. Maar je kunt wel goed merken dat de Duitsers de laatste jaren erg weinig geld besteden aan het onderhoud van hun wegen. We hebben meerdere keren met de carterbescherming op de grond gelegen door de vreselijk diepe kuilen. Maar het tijdschema was erg ruim te noemen, dus de noodzaak voor hard rijden (en daarmee je auto te beschadigen) was er helemaal niet. Er was voldoende tijd om hier en daar een detail op de kaart nader te onderzoeken, of om een alternatief te rijden: prima!

stempel

Al met al vond ik het ochtendtraject een lekkere rijrally, en niet heel erg moeilijk, of had ik me vergist? Zou dat in de middag zo blijven? Bij de lunchpauze was al van een groot deel van de Toerklassers de kaart uitgerekend en daar zag ik dat het een foutenfestival was. Oeps: zo gemiddeld tussen de 5 en 10 routecontroles gemist, dat beloofde nog wat.

En inderdaad, de navigatoren moesten allemaal een paar tandjes bijschakelen in vergelijking met de ochtend. Nu werd het weer een nationale ogentest in verband met doorgetrokken bermlijntjes en piepkleine stukjes witte weg die niet bereden mochten worden. Het neuzelgehalte nam flink toe, hier en daar de kaart een beetje gemanipuleerd en er werd “gebruik” gemaakt van nieuwe wegen die niet op de kaart stonden. Kortom: de lekkere rijrally van de ochtend veranderde in een NRF-achtige puzzelrit. Het leek wel of er 2 verschillende uitzetters bezig waren geweest. Toch knap om het karakter van één rit zo volledig te laten kantelen.

Door het zoeken en puzzelen werd het tijdschema ineens ook weer veel krapper: de laatste TC haalden we dan ook maar net, met nog 10 seconden marge. De afsluitende test op afgesloten terrein was leuk, maar jammer genoeg erg kort. Toch zijn er mensen geweest die er in slaagden een fout parcours te rijden.

De catering bij v.d. Valk was weer als vanouds: het ontbrak ons aan niets. Alleen jammer dat het nog even duurde voor de prijsuitreiking begon: de zaal was toen al flink leeggestroomd, erg jammer voor alle prijswinnaars (voor de uitslag: zie elders op deze site)

Arthur Denzler

bloemen

Foto's: Niko Bloemendal

kaart