Verslag Moustache Classic 2016

Verslag Moustache Classic 2016

 

Naar aanleiding van alle positieve geluiden over de Moustache Classic, besloten we vorig jaar voor het eerst in te schrijven. Wat een leuk evenement is dit. Stevig doorrijden en uitdagende kaartleesopdrachten. Goed georganiseerd en ook nog eens goed geprijsd. Typische lokale Belgische wegen worden afgewisseld met goed berijdbaar onverhard. Onze zuiderburen zijn ook nog eens allemaal bloedfanatiek en erg goed in ‘het VAS spelletje’. Omdat het vorig jaar zo goed was bevallen, stonden we dit jaar dus voor de tweede keer aan de start.

De rally bestaat uit 3 etappes en is in totaal ongeveer 225km lang. Geen expert, sport of toerklasse. Voor iedereen eenzelfde moeilijkheidsgraad en tempo. Wel klassenindeling op basis van de leeftijd van de auto; oldtimer, youngtimer en toertimer klasse. Met meer dan 100 auto’s in de Classic en 50 in de rondrit is het een mooi vol startveld.

jeroen2

Als Limburgia Historic Rally Team (LHRT) waren we aanwezig met 5 auto’s. Drie Daf’s, een Volvo 66 en onze rode Saab. Op het kerkplein in Bocholt hing een gezellige sfeer. Veel bekende gezichten. We hadden ons thuis goed voorbereid. De fouten van vorig jaar hebben we nog eens doorgenomen. Met name de bol-pijl heeft ons toen veel punten gekost. Maar ook de ‘administratie’ in de auto hebben we verbeterd. Vol goede moed begonnen we dus aan de editie van 2016. We hadden er zin in! We zien ons zelf als redelijk tot ervaren toerklasse rijders. Zeker geen sportklasse. Het was ondertussen ook alweer een jaar geleden dat we samen een rit gereden hebben. Een top 20 klassering zou te hoog gegrepen zijn. Maar ergens finishen rond positie 30 moest mogelijk zijn en was ons doel.

De etappes zijn samengesteld uit verschillende systemen; ingetekende lijn, pijlen- puntenrit, bol-pijl en barricades. Overigens, bol-pijl, hoe moeilijk kan dat zijn? Nou…daar kunnen ze je het heel lastig mee maken. Zeker met de zogenaamde gestileerde bol-pijl zonder afstanden. Dat is heel goed opletten. Maar wel leuk om te doen. Als je het tenminste goed doet.... Maak je een fout op de bol-pijl, dan kun je terug en kan het heel slecht uitpakken voor het eindresultaat! En dat hebben we geweten…

Nog geen 10 km onderweg en gingen we al de mist in. De gestileerde bol-pijl zette ons twee keer op een dwaalspoor. Een aantal keer terug gereden naar een situatie waar we dachten nog op de juiste weg te zitten. De tijd tikte door. Voor we er erg in hadden gingen we richting de 30 minuten vertraging. Vlot zijn we naar de volgende TC gereden. Beiden nog gefrustreerd door onze misser in het eerste deel, kwamen we maar niet in ons ritme. De fouten stapelden zich op. We kwamen als laatste aan op de rust in Genk. Het kwaad was al geschied. Uiteindelijk toch meer dan 30 min te laat gearriveerd in etappe 1. We werden achteraan in het klassement gezet: 99ste! De volle mep aan strafpunten. Een deuk in ons ego…! Geen tijd om te bezinnen. Snel een heerlijk broodje gegeten en gelijk door met traject twee. We herpakten ons. Maar de lol was er vanaf. Weg goede klassering. Nog steeds frustratie over ons slechte begin. Het ritme waar we op hoopten, kwam niet terug. De strategie vanaf nu; de routeopdrachten in eigen tempo afwerken. En de klok scherp in de gaten houden. Krap in de tijd: routeopdracht afbreken, gemiste controles incasseren en rechtstreeks naar de volgende TC. Dat werkte. We zaten weer een beetje in ons ritme van vorig jaar. Maar een traject net voor het einde afbreken blijft pijn doen. In traject 3 deden we hetzelfde. Strafpunten waren niet te vermijden. We missen nog gewoon tempo.

Als hekkensluiter kwamen we aan in Bocholt. Moe gestreden en nog steeds gefrustreerd van het rommeltje dat we er van gemaakt hadden in het begin. Uiteindelijk nog terug weten te krabbelen tot plek 41 in de klasse. De equipes Rene Van Bussel / Arenso Bakker en Frank Moonen / Peter Hoens hielden gelukkig de LHRT eer hoog met een 29ste en 32ste plek. LHRT pechvogels Roger Van Bussel / Jaap Tak vielen helaas uit met een gebroken aandrijfas. Het buffet na de finish lieten we ons goed smaken. Een glimlach kon er weer vanaf. Op weg naar huis de dag nog eens geanalyseerd. Hadden we het leuk gehad…nee. ;-) Volgend jaar revanche… ja, dat zeker! We komen terug! De Moustache classic is en blijft een hartstikke leuk evenement! Een aanrader!

Equipe 93
Jeroen Engels / Jan-Peter Ambaum