Verslag ABC-Rally 2015

Verslag ABC-Rally 2015

Voor de derde achtereenvolgende keer hebben we dit jaar de ABC Rally gereden.

Zoals gebruikelijk is onze voorbereiding niet optimaal. Carina moet op vrijdag nog naar een begrafenis in Capelle met de 356. Vervolgens Steven van kantoor halen in Den Haag en op weg naar Emmen. In de auto nemen we het reglement door,zetten de klokjes op de juiste tijd. Het gevoel dat je bij Zwolle bijna in Emmen bent, verdwijnt bij Hoogeveen. De expertklasse kan zich opmaken voor een vrijdagavond etappe, wij kunnen met een gerust gevoel in het hotel blijven borrelen. Een kleine 100 equipes verschijnen dit jaar aan de start, waarvan 23 in de expert, 39 in de sport en 36 in de toerklasse.

Wij hebben ons dit jaar, evenals vorig jaar, ingeschreven voor de sportklasse. ‘s Avonds plakken we na het melden nog even stickers, zodat we dat niet op een natte auto hoeven te doen in de ochtend. Een goede avoorbereiding is per slot van rekening het halve werk... Zaterdag starten we om half negen. Via een korte bol pijl afstanden moeten we 20 minuten later starten met een regularity, net over de grens in Duitsland op een ingetekende lijn met barricades. Tijdens de regularity in het begin van de classic 500 hebben we een weg verlegd gemist. Wij doen daarom ons best om scherp aan de dag te beginnen. Ik construeer een stukje van de route tegengesteld, dat is jammer. Via de pijlen gekleurde wegen rijden we naar TCB2. Hier komen we samen met een aantal deelnemers zo vroeg aan, dat de TC er nog niet staat. De marshall is zo vriendelijk om mij erop te wijzen dat ik de kaart een minuut te vroeg overhandig. Het blijkt dat de klokjes in de auto allemaal een minuut verkeerd staan, als gevolg van de ‘strakke’ voorbereiding. Dat verklaart het feit dat we tijdens de regularity op dezelfde tijd starten als Peter en Bart in de Escort.

In het tweede traject gaan we via een pijlen punten kortste route net als vorig jaar het militaire oefenterrein in. Ondanks het feit dat we bij de vorige TC voldoende tijd hadden om te construeren, ontdek ik een foutje, waardoor ik snel een stukje opnieuw moet construeren. We hebben goed hersteld blijkt achteraf. Het volgende traject in het Schiessgebiet bevat een flink aantal pijlen in een klein gebied dat het bijna onmogelijk lijkt de route af te leggen zonder tegengesteld te rijden. Trots naar de constructie kijkend zie ik dat de bijna de hele kaart roze gekleurd is, waardoor het onduidelijk is wat de uiteindelijke route is. Hier was in de laatste informatieve e-mail voor gewaarschuwd. Er blijkt een oplossing te zijn waarbij zelfs een minuscuul klein stukje weg niet tegengesteld gereden wordt. Jammer dat ik een stukje voetpad in de route heb opgenomen. Vervolgens rijden we een stukje over een blinde lijn. Hier zijn geen gekleurde wegen en verassingen, maar wel de bekende zweefbaan van de afgelopen jaren. Daarna via een pijlen gekleurde wegen en bol pijl terug naar die Heimat, naar de van der Valk om te tanken en een late lunch. De keuken bleek niet helemaal voorbereid op de komst van de deelnemers. Na de ingedutte keukenstaf tot de orde geroepen te hebben, kwamen de happen door. De middag speelde zich af in Drenthe. Via een bol pijl verplaatste het veld zich voor de derde achtereenvolgende keer naar de mislukte woonwijk met wegen, maar zonder huizen. In de woonwijk waren de afstanden verwijderd in de routecommando’s. Vanaf een afstand stond Joep leunend tegen de auto het geheel tevreden te aanschouwen.

Na een redelijke start in het middagtraject gingen we bij de start van de grensbenadering finaal de mist in. Verleidt door een driehoekje onder het viaduct, en gestraft door een niet bestaande weg, hebben wij onze meerdere moeten erkennen in de gekleurde wegen. Zelfs met behulp van twee loepen blijkt het lastig om goed onderscheid te kunnen maken tussen de witte en de gele wegen. Vervolgens nog een keer gestraft door een organisatietekst met een dubbele rand met een opening aan de onder en de bovenkant, waardoor het tekstvak de onderliggende weg blijkbaar niet blokkeert. Dit was wel erg flauw.

De route van TC C2 liep via een pijlen en punten kortste route naar TC C3. Dit traject liep veel beter, en behalve een klein stukje tegengesteld in Zwiggelte alle driehoekjes en trucjes gezien. Het laatste traject leidt ons wederom naar de DIBA voor een proefje door de waterbak. De geconstrueerde route leek heel goed, maar hebben een fietspad over het hoofd gezien.

De bogey time blijkt voor de 356 altijd een uitdaging. De oude dame heeft het de gehele dag fantastisch gedaan, ondanks op sommige punten slechte wegen en stukken onverhard, en door onszelf veroorzaakte tijd stress. Toch wordt de oude dame wat vermoeid en het schakelen vanuit stilstand gaat moeizaam. Het 2015 rallyseizoen is afgelopen, na een record aantal rallies. Wat ‘Tender Love and Care’ door Rob Leeuwenburg, onze Porsche dokter, is volledig verdiend.

Met een biertje en een pinda werd de route van de dag geëvalueerd. Heb jij de ‘Q’ en ‘de stempel I’? De kansen op een goede afloop van de 2015 editie waren met de start van de regularity al verkeken. We zijn uiteindelijk als 29ste geëindigd in een veld van 39, dat moet beter kunnen. Met een betere voorbereiding hadden we een aantal plekken hoger kunnen eindigen. De afwijking van de atoomtijd was een stomme fout. De gekleurde wegen blijkt voor de navigator een ingewikkeld systeem, zeker omdat het moeilijk is onderscheid te maken tussen witte en gele wegen. Terugkijkend in de archieven blijkt dat we 2013 in de toer op een vergelijkbare plek zijn geëindigd met ongeveer evenveel strafpunten, in dat licht is 2015 toch een verbetering.

Naborrelend en evaluerend zijn we het er beide over eens dat dit de laatste ABC rally is die we gereden hebben. De rally is uitstekend georganiseerd. De route is mooi en uitdagend. Maar helaas rijden we al drie jaar dezelfde route en trucjes, zoals het Schiessterrein en de gefaalde woonwijk in Emmen. Het tekstvak met de dubbele rand is flauw, de gekleurde wegen zijn te slecht te onderscheiden. Daarnaast blijkt dat Emmen iedere keer enorm ver rijden is en is het van der Valk hotel in Emmen één van de minderen van de keten. Het neemt niet weg dat we een uitstekend weekend hebben gehad en we met veel genoegen terugkijken op een geslaagd evenement.

Carina en Steven Leijnse, startnummer 14

mannen

kaartfragment

jongman

Foto's:Niko Bloemendal