uur
Tierenteynrit - Openingsrit van de VAS

Tierenteynrit - Openingsrit van de VAS

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 

Tierenteynrit op 03.01.2020

De Tierenteynrit is en was de vroege opener van het VAS regionale autosportseizoen. De proeven liggen in dit begin van het kalenderjaar nog ver uit elkaar, maar de Rittensport heeft al zijn eerste uitslag binnen! Het was Patrick Holemans (afwezig in de Tierenteynrit) die zich vorig seizoen liet ontvallen: “We hebben ons geamuseerd en de auto is vuil. Voor mij is het dus geslaagd!” Dat criterium indachtig mogen we de Tierenteynrit met vette fluo onder “geslaagd” klasseren. Even opletten aan de inschrijvingstafel want de Tierenteynrit hanteerde meteen de nieuwe benamingen van de klassen, kwestie van het allemaal wat gelijkmatiger en duidelijker te maken over de disciplines heen.

Zo was er RECREA (recreatie), TOURING (voorheen Toerisme) en EXPERT (voorheen Sport). Om 20u01 verliet de eerste van de 68 wagens de startzone aan de Lauweplaats in de gelijknamige gemeente voor een avondlijke rit die onder lichte motregen de deelnemers richting Franse grens en Henegouwen voerde, over wat in West-Vlaanderen “de kleine baantjes” heet. Baantjes die soms niet geheel toevallig deel uitmaken of hebben uitgemaakt van deze of gene 6 Uren van Kortrijk of de Rally van Doornik.

tiren2

In Recrea gingen vader en zoon Bart en Bram Babeliowsky, helemaal uit Bocholt gekomen, sterk van start in hun Opel Astra. Zij pakten slechts een puntje op tijd in het eerste deel, dat zij voor de rest foutloos afwerkten. Ze werden op de voet gevolgd door Patrick De Pau en Julien Hooreweghe (Audi A4), die echter in deel 2 een controle over het hoofd zagen en zo teruggeslagen werden naar een tweede eindplaats. Een dikke pluim op de hoed ook van de “rallyrijders” met Jelle Vermeire en Yves Bruyneel (Citroën Saxo), die als gelegenheidsduo de derde plaats pakten. Zij misten geen enkel controlebordje maar leverden in op de tijd.

Claeys en Pessendorffer gingen met de Porsche 911 goed van start in de klasse Touring, maar lieten al snel weten dat ze “fouten hadden gemaakt in deel 2”. Na de aankomst zagen we dus de zege van de regerende kampioenen Jan Eysermans en Wim Poulmans en hun donkerblauwe Subaru Impreza. Zij reden eveneens een uitstekende wedstrijd met een ontbrekend bordje in deel 1 en een secondje op de tijd... Het leverde hen een relatief lage 22 punten op en de zege. Ze werden gevolgd door een ander “Bocholts duo” met Marcel Claes en Eddy Smeets (Ford Mondeo). Die leverden vooral in op tijd in het eerste deel, vooraleer drie gemiste controles in het tweede deel hun definitief naar de tweede plaats verwezen Brabanders Kenny Leys en Bjorn Dotremont (Volvo V70) ondergingen hetzelfde lot en strandden op 85 punten en de derde plaats.

Zeven teams waren er aan de slag in de klasse Expert. Gewoontegetrouw moet daar scherper worden gereden en de kans op fouten is er dan ook veel groter dan in de andere klassen. Johan Vanhecke en Bert Werniers (Volvo 360) haalden de zege voor de Tieltse Automobielclub en redden dus een beetje de West-Vlaamse eer in eigen provincie. Maar ze tikten wel aan met 387 punten, een zware foutenlast. Die was nog groter voor de VAS Regularity kampioenen Paul en Sander Van den Wyngaert (VW Corrado 16v) die met 418 punten op de tweede plaats eindigden voor routiniers Anja Seynaeve en Nick Vanoverschelde (Opel Astra) met 435 punten.

tiren3

Het wedstrijdverloop: Gunther Dewispelaere, wedstrijdleiding.

“Er zaten een aantal leuke zaken verwerkt in onze rit. Het is altijd wat moeilijk om vooraf in te schatten hoe moeilijk of hoe gemakkelijk een wedstrijd zal worden. Wij zijn tevreden. Er waren weinig discussiepunten. Meerdere deelnemers lieten ons weten dat ze zich hadden geamuseerd en dat ze iets hadden opgestoken van deze rit. De toelatingen van de gemeenten kwamen ook vlot en zonder problemen binnen. Op dus naar de volgende editie.” 

De volgende rittensportwedstrijd is er pas op 28 maart met de Titanicrit. Ondertussen kunnen de liefhebbers van oriëntatieritten hun hart ophalen in de Ronde door Vlaanderen in februari en zijn er alvast twee Classic wedstrijden in maart met de Leeuwenrit en de Antwerp Classic.

Uitslag Tierenteynrit

Recrea

1 Babeliowsky Bart - Babeliowsky Bram 1
2 De Pau Patrick - Hooreweghe Julien 22
3 Vermeire Jelle - Bruyneel Yves 23
4 Brebels Lizette - Bruyneel Hugo 23
5 Druyts Erik - Van Gompel Greta 29

Touring

1 Eysermans Jan - Poulmans Wim 22
2 Claas Marcel - Smeets Eddy 63
3 Dotremont Bjorn - Leys Kenny 85
4 Phylpo Joris - Phylpo Jochen 87
5 Verhaeghe Rudi - Mortelé Jurgen 118

Expert

1 Vanhecke Johan - Werniers Bert 387
2 Vd Wyngaert S - Vd Wyngaert P 418
3 Seynaeve Anja - Vanoverschelde Nick 435
4 Buyse Bart - Buyse Bjorn 490
5 Agten Guy - Seynaeve Dominiek 539

 


Reacties mogelijk gemaakt door CComment