uur
Ypres Historic Regularity 2019: Victorie voor Ruben Maes en Michel Périn

Ypres Historic Regularity 2019: Victorie voor Ruben Maes en Michel Périn

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 

Etappe 1.

88 teams gingen vrijdagavond 29 november van start in de 2de editie van de Ypres Historic Regularity. Ze kregen vrijdagavond meteen 9 uitdagende Regelmatigheidsritten voorgeschoteld. Na een korte nachtrust, eindigt de eerste etappe zaterdag in de late namiddag. Na het eerste gedeelte hebben Michel Decremer en Patrick Lienne de leiding in handen, nipt voor Ruben Maes en Michel Périn.

Na de technische keuring bij Garage Vereenooghe, gingen de deelnemers vanaf 18h van start. Meteen werd koers gezet richting Boezinge, waar de wedstrijd opende met een Closed Road Stage van 1,963 km. Yves Deflandre en Yves Noelanders, de winnaars van de eerste editie, stuurden hun Porsche 911 naar de eerste plaats, voor José Lareppe en Jennifer Hugo met hun Opel Kadett GTE.

De derde RT van de avond was een korte slalom van 402 meter in het centrum van Komen, een verwijzing naar de slalomproef in de Ypres Rally van 1965. Het waren de wendbaarste wagens die foutloos bleven. Vijf teams klokten een perfecte "0", waaronder Marc Vervisch en Piero Vandeputte, die last minute de overstap maakten naar een VW Golf GTi, en Nick Van Praag-Pieterjan De Mulder met hun Austin A35. Ook Vander Zepen-Lambert, Piette-Dedeyne en Bailly-Heymans bleven foutloos.

bmw

Ondertussen hadden Michel Decremer en Patrick Lienne met hun Opel Ascona 2000 de leiding genomen. Die zouden ze niet meer afstaan, ook niet op de laatste RT waar heel wat deelnemers tijd lieten liggen door een "valstrik". Onder andere Yves Deflandre en Eric Piraux, die dit jaar de start nam met een Renault R11 in plaats van de R5 waarmee hij vorig jaar op het podium stond, verloren tijd, net als Johnny Delhez.

Michel Decremer, voormalig winnaar van de Rally van Monte-Carlo Historique, voert na het eerst deel van de eerste etappe het klassement aan, voor de Porsche 914/6 van Ruben Maes (+14"8), genavigeerd door Dakar-legende Michel Périn. Dominique Holvoet (+17"6), vorig jaar door mechanische pech uitgeschakeld, volgt met zijn Toyota Celica op de derde plaats. José Lareppe (+24"9) en Jennifer Hugo staan vierde, voor Patrick Lambert (28"2), genavigeerd door zijn vader Joseph Lambert.
Geert en Cédric De Jaeger (33"0), voor de eerste keer aan de start met een "Blunik"-tripmaster, volgen op de 6de plaats, voor Kurt Deklerck en Aswin Pyck (op 34"8), twee tenoren die vorig jaar ook pech kenden.
Gilles Bailly en Stéphane Heymans, die de Porsche 911 ruilden voor een 944 Turbo, staan 8ste (+36"4), gevolgd door Deflandre-Noelanders (+42"4) en Snaet-Deplancke (+42"8).
De mooie Ferrari 308 GTB van Jochen Claerhout zakte door koppelingsproblemen naar de 25ste plaats.
Na een korte nachtrust zijn de deelnemers begonnen aan het tweede luik van de eerste etappe.

alfa

Etappe 2.

Na de slopende eerste etappe van de Ypres Historic Regularity, lijken Ruben Maes en zijn illustere navigator Michel Périn op weg naar winst. Na 19 regelmatigheidsritten en meer dan 500 km, voert het duo de stand aan met 24" voorsprong op Michel Decremer en Patrick Lienne.

Na 9 RT's vrijdagavond, bevatte de eerste etappe nog 10 RT's op zaterdag, met als afsluiter de spectaculaire closed road stage bij Lavano in Moeskroen, waar de deelnemers zich nog eens konden uitleven voor het talrijk opgekomen publiek.

Michel Decremer begon met zijn Opel Ascona 2000 als leider aan de dag, maar hij liet zich verrassen. "We hebben een bandenwissel uitgevoerd. De banden achteraan werden vervangen. Daarbij vroeg ik aan Patrick, mijn copiloot, om de calibratie van de tripmaster te veranderen. Dat heeft hij gedaan, maar het was niet nodig, want die was afgesteld op de voorwielen. Zo gingen we de mist in op RT 15, waar we slechts de 68ste plaats scoorden," vertelde Michel Decremer, die de eerste etappe als tweede kon afsluiten.

a40

Ruben Maes, genavigeerd door de Fransman Michel Périn, heeft de leiding in handen met zijn Porsche 914. Met Michel Périn heeft hij alvast een van de meest ervaren navigatoren naast zich, want de Fransman begon zijn carrière als copiloot in 1977 en hij reed jaren als officieel copiloot voor Citroën Racing, waarna hij successen behaalde in Dakar.
"Toch blijft het uitkijken tot de allerlaatste RT, " vertelde Ruben Maes, die de beste score had op de laatste twee proeven, waaronder de showproef in Moeskroen. "In dit soort wedstrijden kan je opgehouden worden door een landbouwvoertuig of een lokale bewoner. Dat kan je de zege kosten."

opel

José Lareppe en Jennifer Hugo zijn opgerukt naar de derde plaats met hun Opel Kadett GTE, op 36"4. Ook Yves Deflandre en Yves Noelanders, de winnaars van vorig, zijn opgeklommen naar de 4de plaats, nadat ze vrijdagavond veel tijd verloren. "Zoals Ruben zegt, is het opletten om geen tijd te verliezen door andere weggebruikers, maar het parcours is wel prachtig. We hebben ons gisteren op de laatste RT laten vangen door een valstrik en dat heeft veel tijd gekost, maar vandaag ging het prima," aldus de leider in Klasse 5.

2cv

Geert en Cédric De Jaeger zijn met hun Porsche opgeklommen naar de 5de plaats, voor Patrick en Joseph Lambert met hun BMW 2002 TI. Kurt Deklerck, een van de spectaculairste rijders op de site van Lavano in Moeskroen, is 7de, net voor Johnny Delhez, die ook aan een opmars bezig is. Johannes De Vos staat met zijn Porsche op de 9de plaats, voor de twee "Rothmans" Porsches van vader en zoon Johan en Joppe Gitsels en Mario Varrewaere en Olivier Dupont.
"Dit is echt een onverhoopt resultaat voor ons," lachte Mario Varrewaere. "Als je ziet tussen welke grote namen we staan, dan mogen we tevreden zijn, want onze Porsche is niet de makkelijkste wagen om te temmen op dit gladde, modderige parcours. Deze namiddag was onze uitlaat stuk, maar dat heeft ons niet weerhouden om onze positie vast te houden."
Mario Varrewaere wordt op de hielen gezeten door Eric Piraux, vorig jaar nog op het podium in Ieper. Dominique Holvoet was de pechvogel van de dag. De Toyota-rijder startte deze ochtend als derde, maar hij verloor alles na een schuiver: "De motor sloeg af en ik kreeg hem niet meteen aan de praat. Blijkbaar wil de elektriciteit niet mee hier in Ieper. Vorig jaar liet de batterij het ook afweten..."

308

Dat het een zware eerste etappe was, bewijst het klassement. Zo staan Jean-Philippe en dochter Stéphanie Wante op de 24ste plaats, terwijl de navigatrice vorig jaar tweede was. Vincent Vandeputte, die mikte op een Top 10, moet voorlopig vrede nemen met een 30ste plaats, na een navigatiefoutje. Rallyrijder Jochen Claerhout en zijn navigator Bart den Hartog staan voorlopig op de 19de plaats met hun imposante Ferrari 308 GTB.

De strijd is zeker nog niet gestreden in deze Ypres Historic Regularity. Zondagochtend gaat de strijd in alle vroegte verder met de veelzeggende proef "Early Bird". Kort na de middag zal de winnaar gevierd worden op het finishpodium in Ieper.

Etappe 3.

De tweede editie van de Ypres Historic Regularity was opnieuw een schot in de roos. Op sportief vlak bleef de wedstrijd spannend tot de laatste regelmatigheidsrit, maar Ruben Maes, leider sinds zaterdagmiddag, liet zich niet verrassen. De Porsche-rijder uit Ingelmunster, genavigeerd door de Franse legende Michel Périn, stelde de overwinning veilig voor Michel Decremer-Patrick Lienne, oud-winnaars van de Monte-Carlo Historique, en Yves Deflandre-Yves Noelanders, de winnaars van vorig jaar.

De parcoursbouwers hadden vrijdagavond 9 RT's in het donker voorzien, waaronder twee Closed Road Stages, in Boezinge en een slalom in Komen. Er werd meteen aan de boom geschud bij de tenoren, want Yves Deflandre, Eric Piraux en Stéphanie Wante, vorig jaar allemaal op het podium, lieten zich verrassen door een valstrik op de laatste RT.
Michel Decremer, oud-winnaar van de Rally van Monte-Carlo Historique, werkte bijna een perfect parcours af. De Opel-rijder sloot de dag als leider af, voor Ruben Maes met zijn Porsche 914/6.

Zaterdagmiddag liet Decremer zich echter op zijn beurt verrassen. Na een bandenwissel werd de calibratie van de tripmaster aangepast, maar daarbij werd een foutje gemaakt. "Een beginnersfout die ons veel straftijd heeft opgeleverd. Jammer, maar ik ben blij dat we de tweede plaats nog veilig hebben gesteld. Ik ben bijzonder blij dat we in België een regelmatigheidsrally van dit niveau hebben, want het was een prima georganiseerde wedstrijd en het deelnemersveld was van erg hoog niveau. Ik kom volgend jaar zeker terug," vertelde Michel Decremer, die samen met Patrick Lienne klasse 4 won.

brug

De overwinning was voor Ruben Maes en Michel Périn, die voor de eerste keer een team vormden in de Porsche 914/6 geprepareerd door RS Motors uit Ingelmunster. Tot de laatste meter bleef Ruben heel voorzichtig: "Omdat het niveau zo hoog lag, bleef het uitkijken tot de laatste meters. Even oponthoud door een andere weggebruiker of een klein navigatiefoutje kon ons de zege kosten. Ik heb in elk geval genoten van het prachtige parcours en bedankt aan Michel, die super heeft genavigeerd!"
Voor Michel Périn, voormalig fabriekscopiloot bij Citroën Racing en viervoudig winnaar van de Dakar, was deze overwinning een eerste succes in Ieper: "Ik heb Ruben ontmoet in de Tour Auto en we hebben contact gehouden. Hij heeft uitstekend gereden. Ik moest in het begin wat wennen, want de reglementen in Frankrijk zijn toch anders dan hier op bepaalde vlakken. Het was in elk geval een prima georganiseerde wedstrijd die veel concentratie vergde," aldus Périn, die nooit eerder in Ieper reed. "Nee, ik was hier wel teambaas van Citroën Sport toen Bruno Thiry aan de start stond met de Citroën Xsara kit car, maar ik heb hier nooit zelf gereden. Wat een prachtige streek om rally te rijden!"

banden

De derde plaats ging naar de winnaars van vorig jaar, Yves Deflandre en Yves Noelanders met hun oranje Porsche. "We hebben vrijdag een foutje gemaakt dat ons de zege heeft gekost, maar dat kan gebeuren. We zullen volgend jaar met nog meer ambitie aan de start komen, relativeerde Yves Deflandre, winnaar in klasse 5.

Patrick en Joseph Lambert eindigden met hun BMW 2002 op de vierde plaats. "En daar ben ik heel trots op, want wij reden hier zonder service. Andere teams rijden veel wedstrijden per jaar, terwijl dit pas mijn tweede wedstrijd was. Met mijn papa had ik wel een top navigator naast me," lachte Patrick.

José Lareppe strandde op de vijfde plaats, nadat hij zondag een foutje maakte bij het navigeren. Daardoor ging zijn derde plaats nog verloren, maar zijn copilote Jennifer Hugo werd wel gehuldigd als eerste dame.

Geert en Cédric De Jaeger stuurden hun Porsche 911 naar de 6de plaats, voor Kurt Deklerck en Aswin Pyck in hun Porsche 914. Johnny Delhez en Eddy Gully werden 8ste met hun Ford Escort, gevolgd door de Renault 11 Turbo van Eric Piraux en Cathérine Monard. Dominique Holvoet en Yannick Albert sloten de top 10 af. Ze reden een tijdje op de derde plaats, tot de motor van de Celica af sloeg en de wagen niet meteen wilde herstarten. Vader en zoon Johan en Joppe Gitsels vielen met hun mooie Rothmans-Porsche net buiten de Top 10.

911

Klik hier voor de volledige uitslag.

 

 

 


Reacties mogelijk gemaakt door CComment